Hiljaisuudesta, hirsi kerrallaan
Från tystnad, en stock per gång

VALOKUVANÄYTTELY

3.7.-30.8.2023

Historia jatkuu

Pääkirjasto, Vöyri.
Teoksia näyttelystä Hiljaisuudesta, hirsi kerrallaan.

VALOKUVANÄYTTELY

3.-30.5.2023

Hiljaisuudesta, hirsi kerrallaan
Närpiön Taidehalli, Mittistan.


Valokuvanäyttely Hiljaisuudesta, hirsi kerrallaan on Minna-Marika Lindströmin ylistys pohjanmaalaiselle talonpoikaisperinnölle, perinnerakentamiselle ja menneelle elämälle. Tarina kerrotaan erään talonpoikaistalon ja sen luhtirakennuksen siirto- ja kunnostusprojektin kautta.

Näyttely nostaa esille hiljaa katoavan kulttuurin arvoa ja sen säilyttämisen tärkeyttä. Valokuvat kertovat millaisia projektin rakennukset olivat ja millaisiksi ne ovat muotoutumassa siirtämisen ja kunnostamisen myötä. Näyttelyssä tuodaan esille perinnerakentamista, joka oli projektin kantava ajatus, kuten myös vanhojen materiaalien uusiokäyttö ja luonnonmukaisuus.

”Haluan tuoda näkyviin myös menneen elämän, siitähän on lopulta kyse. Rakennusten mukana meille siirtyi esineitä, merkkejä eletystä elämästä, mutta en tuntenut sitä elämää. Esineitä kuvatessani kuitenkin huomasin, että ne asettuvat kertomaan yleisemmällä tasolla ajankohdan elämästä ja elämän kiertokulusta”, Lindström kertoo.

Minna-Marika Lindström on helsinkiläinen taidehistorioitsija ja yhteiskuntatieteilijä, joka innostui kehittämään omaan valokuvailmaisuaan tämän noin 150 vuotta vanhan talonpoikaistalon inspiroimana. Vapaa-ajan hän on viettänyt Närpiössä jo parinkymmenen vuoden ajan.

Svensk-Österbottniska samfundet r.f:n tuki on mahdollistanut näyttelyn.

Minna-Marika Lindström

“Puhkuimme intoa, mitään muuta ei oikein mahtunut ajatuksiimme. Samalla innolla ja riemulla selitimme talonsiirto- ja kunnostusprojekti-ideaamme kaikille. Ihan kaikille. Reaktiot olivat pääasiassa kahdenlaisia: tyrmistynyt hiljaisuus tai “älkää nyt hyvänen aika”.

Pian olen intoillut projektia kamerani kanssa neljä vuotta. Valokuvaajana pelkään, että joku päivä projekti valmistuu.”

Numerofaktaa

3

RAKENNUSTA SIIRRETTY HIRSI HIRRELTÄ

2020

LUHDIN HIRSIEN SIIRTO PAIKALLEEN

1860

-LUVULLA PÄÄRAKENNUKSEN SYNTY

7

HUONETTA ODOTTAA VÄRIPÄÄTÖSTÄ

4

VUOTTA PROJEKTIA TAKANA


Kuinka näyttely syntyi?

Kaikki alkoi saunasta tai oikeastaan sen puutteesta. Puutetta oli jatkunut aina. Ajatus, että joskus teemme asialle jotakin oli takaraivossa. Kerran sitten teimme. Lähdimme myöhäiskesän retkelle 2019 ja samalla katsomaan vanhaa autioitunutta talonpoikaistaloa, joka oli myynnissä. Itse asiassa myynnissä oli tontti, jolla oli huono- tai välttäväkuntoisia rakennuksia.

Muistan saappaiden vetämisen jalkaan, jotta suunnistus pihan yli onnistuisi. Muistan tuvan suuren sinisen uunin, seinäpaneelit ja huonetta kiertävät penkit sekä niiden oranssit maalaukset. Muistan läheltä piti -tilanteen pikkulintujen kanssa vintillä ja hiirten jätökset.

Alkoi päärakennuksen ja luhdin siirtoprojekti Ylimarkkuun, hirsi hirreltä, kokeneiden perinnerakentajien toimesta. Nämä osaavat ammattilaiset tekevät myös rakennusten vaativan kunnostustyön vanhoja materiaaleja kierrättäen ja mahdollisimman luonnonmukaisesti. Samalla minulle avautui mahdollisuus seurata tätä kaikkea kameralla! Projekti täyttää pian neljä vuotta.

Niin se sauna. Ei meillä sitä ole. Mietimme projektin alussa, pitäisikö rakentaa vielä yksi rakennus pihalle asian korjaamiseksi. Lopulta päätimme, että rakennamme talon alle kellarin ja sinne saunan. Se valmistuu. Joskus.

“Ennen kaikkea muistan, kuinka valo piirtyi huoneisiin ikivanhojen ikkunalasien lävitse, joiden poskia vuosikymmenien pölyt ja luonnonoikut peittivät. Viipyilevää, tunnelmallista, haurasta. Olin hurmioitunut. Tuntui että tämä talo halusi kertoa tarinaa valokuvien kautta.”

Teokset

Suomalaiset talonpoikaistalot on rakennettu hirrestä. Siksi oli itsestään selvää, että näyttelyssä haluan esittää valokuvateokset kotimaisella koivuvanerilla. Valokuvan alla on valkoista mustetta, ei valokuvapaperia. Siksi puun luonnollinen pinta kuultaa teosten läpi ja vaikuttaa yhtenä tekijänä lopputulokseen. Sen vaikutusta valokuvaaja ei voi kontrolloida.

Jätä viesti

Näitkö näyttelyni? Haluatko kertoa ajatuksistasi, kuulen niistä mielelläni.